Halena
Halena sau halitoza, în termeni populari fiind cunoscută sub denumirea de „respirație urât mirositoare” reprezintă o afecțiune destul de comună în rândul populației și poate cauza probleme atât din punct de vedere social, cât și psihologic. Studiile au arătat o prevalență crescută în ceea ce privește cazurile moderate de halitoză, în timp ce cazurile mai severe se întânlesc la 5% din populație.
Înainte de a arăta cauzele, tratamentul, dar și măsurile pe care le putem lua acasă, vă prezentăm câteva detalii generale despre această patologie:
- Se estimează că respirația urât mirositoare afectează 1 din 4 persoane ale globului;
- Cea mai comună cauză a halitozei este igiena orală deficitară;
- Halena este a III- a cea mai comună boală în rândul oamenilor în ceea ce privește neîngrijirea cavității bucale, după carii și gingivite;
- Menținerea hidratată a cavității bucale poate reduce halena;
- Cel mai bun tratament este o bună igienă orală, prin perierea regulată a dinților, folosirea aței dentare și a apei de gură.
Potențialele cauze ale halenei sunt legate de: igiena orală deficitară, mâncare, gură uscată, dieta, tutunul, medicamentele, afecțiuni ale nasului/gâtului, precum și anumite boli (probleme gastroenterologice).
Igiena orală deficitară
Aceasta reprezintă cea mai comună cauză a halenei, mirosul fiind cauzat de resturile alimentare restante, ce se acumulează și se descompun la nivelul suprafețelor dentare. Dacă dinții nu sunt periați regulat, resturile alimentare depuse se transformă în placă bacteriană ce poate provoca atât carii, cât și inflamația gingiei.
Mâncarea
La fel cum am specificat mai sus, resturile de mâncare care se depun la nivelul dinților pot provoca respirația urât mirositoare.
Afecțiuni ale nasului și gâtului
Inflamațiile sau infecțiile din sfera nasului, gâtului sau a sinusurilor pot provoca respirația urât mirositoare.
Gura uscată
Saliva ne ajută în mod natural să menținem mereu cavitatea bucală umedă și curată. Există situații în care saliva noastră poate fi diminuată în cazul unor boli ale glandelor salivare, cum este xerostomia sau senzația de gură uscată, provocând respirația urât mirositoare.
Dieta
Alimentația cu conținut scăzut în carbohidrați poate, de asemenea, să provoace helena.
Medicamentele
Unele medicamente din industria farmaceutică pot provoca reducerea salivei și odată cu aceasta apariția halenei. Altele pot produce respirația urât mirositoare pe măsură ce se descompun și eliberează substanțe chimice. Exemplele includ nitrații utilizați în medicamentația anginei, tratamentele folosite în chimioterapie și unele tranchilizante cum sunt fenotiazinele. O prevalență mare s-a observat și în rândul persoanelor care iau suplimente de vitamine în doze mari.
Tratament
Tratamentul halenei este diferit în funcție de etiologie sa, însă cea mai comună cauză fiind igiena deficitară, cel mai bun tratament pe care îl poate urma un pacient este înbunătățirea igienei. Printr-o igienă bucală satisfăcătoare, reducem riscul apariției plăcii bacteriene, a cariilor dentare, precum și a bolilor gingivale, micșorând automat și riscul halitozei.
De asemenea, se recomadă vizitarea medicului stomatolog măcar o dată la 6 luni (de doua ori pe an) pentru un control de rutină.
Ce măsuri putem lua acasă?
Periajul dentar după fiecare masă, de cel puțin două ori pe zi, precum și folosirea aței dentare și a apei de gură. O altă manoperă pe care trebuie să o avem în vedere este curățarea limbii, cu atât mai mult persoanele care fumează sau prezintă o gură uscată. Schimbarea periuței dentare o dată la 2-3 luni este un alt aspect pe care trebuie să-l urmăm, precum și curățarea protezelor dentare, aparatelor și a gutierelor. De asemenea, consumul ridicat de apă menține cavitatea bucală hidratată și poate reduce respirația urât mirositoare.
Concluzia pe care o putem lua este faptul că halena este o boală foarte comună în rândul populației ce poate afecta indivizii de toate vârstele, principalii factori etiologici fiind bacteriile din cavitatea bucală.
Bibliografie:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/166636#home-remedies
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33427224/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22031062/